[...] odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie. Witamina A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występuje tylko w produktach zwierzęcych natomiast prowitamina A, którą tworzy cała grupa związków (około 600) określanych mianem karotenoidów występuje tylko w [...]
Dzień dobry. Jakie preparaty : kwasu foliowego i żelaza polecacie dla kobiet ? Zależy mi na tych 2 konkretnych ,bo resztę składników dostarczam z diety. Czym sie sugerować przy wyborze ? Pozdrawiam
Jak w temacie... szukam dla żony odpowiedniego produktu. Co prawda są w aptekach różne kwasy foliowe, ale jednak może macie swoją alternatywę z lepszymi dawkami? Zmieniony przez - Zwirz1945 w dniu 2010-12-14 14:46:36
czesc. podliczylem sobie ostatnio dokladnie ile witamin i mineralow przyjmuje z diety. oprocz wit c, d i k, ktore i tak suplementuje, wszystko wyszlo mi w ponad 100%, nieraz nawet i 200% rda. ale kwas foliowy tylko 60% rda. i tu pytanie: na ile on jest istotnym elementem? koniecznie dojsc do 100%,czy moze tak zostac jak jest?
[...] 5-30) - za wysoka Reszta w normie (TSH, kortyzol, DHEA, etc) Kwas foliowy uzupelniam suplementacja, z uwagi na stany lekowe biore SSRI (escitalopram) - czy niski poziom kwasu foliowego moze oslabiac ich dzialanie? Jesli chodzi o testa, od kilku dni biore boostera (tribulon black 2kapsy dziennie wieczorem lub pred treningiem). Nie wiem czy to [...]
Hiszpańscy naukowcy z Uniwersytetu w Valladolid pracowali z zawodowymi kolarzami podczas dość długich startów. Długich, ponieważ trwały one ponad 20 dni. Sportowców podzielono na dwie grupy, w której jedna otrzymywała podstawową suplementację i 400 mg magnezu do śniadania, a druga tylko podstawową suplementację. Magnez pozwala wyhamować rozpad [...]
Linia produktów NUTLOVE każdego dnia rozkoch**e w sobie tysiące osób na całym świecie, które delektują się słodkimi smakami wyśmienitych kremów, pysznych pralin, wyjątkowych ciastek, czy aksamitnych sosów. Seria ta swoją ogromną popularność zawdzięcza bardzo wielu zaletom. Zdrowe orzechy i kakao Orzechy stanowią aż 15% składu sosu, dzięki czemu [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
[...] Czy wiecie, jak migdały wpływają na nasze jelita? Bogactwo witamin w migdałach Migdały są bogate w witaminy i minerały. Zawierają potas, cynk, mangan, witaminę E, żelazo, kwas foliowy, miedź, witaminy z grupy B, magnez, błonnik, ryboflawinę oraz niacynę. Są bardzo odżywcze, a w 100 gramach kryje się: 604 kcal 21 g białka 52 g tłuszczy 7,7 g [...]
Któż z nas nie kocha keczupu? Jeśli jesteś uczulony na jego składniki, mogę tylko Tobie współczuć. Ten przepyszny dodatek do ogromnej liczby dań, sprawia, że mimo tego, że niektóre z nich same w sobie, nie mają zbyt ciekawego smaku, to dodatek keczupu pozwala zjadać je z ogromnym apetytem. Ile kalorii ma keczup? Odpowiedź na to pytanie będzie [...]
[...] i pogorszenia stanu zdrowia. Szczególnie ważne w kontekście zapobiegania i leczenia anemii są witaminy B12 (kobalamina), ale również B6 i B9 (czyli pirydoksyna oraz kwas foliowy). Są to czynniki, które uczestniczą w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Krwinki te biorą aktywny udział w transportowaniu tlenu z płuc do tkanek. Witaminy B na [...]
Nasze ciało składa się w 60-70% z wody, jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. O ile człowiek bez pożywienia jest w stanie funkcjonować wiele dni, jak i tygodni, tak bez wody przeżyje zaledwie 4 do 7 dób. Podsumowanie Izotoniki to idealne napoje dla osób aktywnych, zaleca się je spożywać przed w trakcie, jak i po [...]
[...] mąką pszenną. Jęczmień łuskany jest bogatszy w tiaminę i ryboflawinę niż pszenica. Z drugiej strony pszenica jest nieco bogatsza w niacynę, witaminę B6, witaminę B5, kwas foliowy i witaminę E. Podsumowanie Jęczmień i pszenica są kluczowymi roślinami uprawnymi, które mają szerokie zastosowanie w naszym życiu. Pszenicę przed spożyciem [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
Już sama nazwa brzmi dość egzotycznie niczym tajemny eliksir z odległych krain. Nie są to zupełnie sprzeczne skojarzenia, ponieważ już 2000 lat temu kombucha znana była na dalekim wschodzie jako "eliksir zdrowia" o ogromnych korzyściach zdrowotnych dla kluczowych narządów - serca, mózgu i jelit. Wytwarzana jest ze słodkiej herbaty, napełnianej [...]
[...] które zawarte są w ekstraktach i oferowane jako suplementy diety. Witaminami, o które warto zadbać w diecie zwalczającej PMS są witamina D, a także B1, B2 oraz B6 i kwas foliowy. Witamina D stanowi element układu hormonalnego i bierze udział w regulacji jego aktywności, natomiast witaminy z grupy B biorą udział w syntetyzowaniu związków [...]
[...] ten mały zielony owoc ma ogromną moc. Zawiera apigeninę, przeciwutleniacz, który może pomóc walczyć z bezsennością. Ponadto jest niskokaloryczny i zawiera potas oraz kwas foliowy, jest zatem dość odżywczy. Co istotne dla naszego snu, jest także źródłem serotoniny. Jogurt grecki Białko i wapń znajdujące się w jogurcie greckim sprawiają, że [...]
[...] pietruszki, ananasa, maliny, czerwonej porzeczki, szpinaku, pomidora. Sześć kapsułek preparatu dostarczało ~7,5 mg β-karotenu, 200 mg witaminy C, 60 mg witaminy E, 600 μg kwasu foliowego i energię ~63 kJ dziennie. Nie tylko odnotowano poprawę funkcjonowania ustroju i zmniejszenie stresu oksydacyjnego, ale także tendencję do mniejszej ilości [...]
[...] i sporo wody. Ananasy Są bogate w witaminę C i mangan, pomagają zachować zdrowe kości i wspomagają trawienie. Truskawki Zawierają antocyjany, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Kiwi Znajdziesz w nich witaminę K, potas, błonnik oraz kwas foliowy, który przyczynia się do produkcji krwinek czerwonych oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy.